Blomlådor

(39)

Upphöjd odlingsbädd, det praktiska och ryggvänliga alternativet till den klassiska odlingsbädden

En upphöjd odlingsbädd av trä eller metall ger många fördelar. Den kan placeras i trädgården, men även på balkongen eller terrassen. Oavsett om den är för sallad, kryddor eller grönsaker så är planteringen och skötseln enkel och skörden riklig. Blommor trivs också i en upphöjd odlingsbädd gjord av plast eller annat material. Om du vill köpa en upphöjd odlingsbädd kan du hitta din favorit bland de många varianterna här hos blumfeldt.

Vad utmärker upphöjda odlingsbäddar?

Först och främst är det den speciella designen: upphöjda odlingsbäddar erbjuder en bekväm arbetshöjd. När grundstrukturen är på plats och fylld med växtunderlag blir spirande blommor, kryddor och grönsaker en barnlek. Bädden har ingen kontakt med marken, så den är också lämplig för miljöer med ogynnsamma jordförhållanden. Vissa upphöjda odlingsbäddar från sortimentet kan kompletteras med en pallkrage. Så blir den praktiska bädden med rätt planteringstillbehör till ett litet växthus där känsliga växter kan växa i godan ro.

Bra material för upphöjda odlingsbäddar

Robusta, väderbeständiga material är mycket lämpliga. blumfeldt har upphöjda odlingsbäddar av metall och trä. Metallversionen är slitstark och väderbeständig med en zink-aluminiumbeläggning. Träversionen har tryckimpregnerat trä som också är fuktbeständigt. Den tredje varianten består av ett högkvalitativt kompositmaterial.

Var är rätt plats för en upphöjd odlingsbädd?

I princip kan upphöjda odlingsbäddar ställas var som helst. Gärna soliga platser skyddade från vinden. Till exempel i trädgården, en plats vid husväggen eller i rabatten, men upphöjda odlingsbäddar passar också utmärkt på takterrasser och rymliga balkonger. Om trädgården eller terrassen ligger mot norr och knappt någon sol når växterna kan du ändå uppnå bra resultat med upphöjda odlingsbäddar. Flera typer av blommor och grönsaker passar för en skuggig plats. Även då det bara finns begränsat med utrymme är en upphöjd kryddodlingsbädd möjlig: färska kryddor är delikat till maten, men de ser också vackra ut i odlingsbädden och avger en behaglig doft. Du kan anlägga en upphöjd odlingsbädd och njuta av hemodlade grönsaker och sallader.

Hur fyller jag den upphöjda odlingsbädden?

När det gäller en upphöjd odlingsbädd av trä eller metall, är det klokt att först täcka insidan med trädgårdsfleece. När du fyller den upphöjda bädden ska det understa skiktet vara ett dräneringsskikt. Grövre trästickor, flis av buskar, kvistar och liknande material är lämpliga för detta. Grovt, vattengenomsläppligt grus fungerar också bra som ett undre lager. Detta följs av ett lager av kompost och sedan trädgårdsjord. Kompost och färsk jord fylls på växelvis tills odlingsbädden är full. Ytterligare små kvistar eller träflis är praktiskt mellan de enskilda lagren. Det översta lagret ska vara jord. Fyllningen kan användas i flera år. Om du använder odlingsbädden året efter, lägg bara till de övre lager som sjunkit undan. Först efter flera år behöver man helt ersätta den gamla fyllningen.

Det är enkelt att skaffa sig en upphöjd odlingsbädd!

Den bekväma arbetshöjden och den vackra visuella effekten av en upphöjd odlingsbädd gör att denna praktiska odlingsmetod blivit ett populärt inslag i allt fler trädgårdar. Ta en titt på blumfeldts upphöjda odlingsbäddar i utmärkt kvalitet och i ett stabilt, gediget utförande.

Läs mer:

Sidans topp