Plädar & filtar

Hälsosam sömn är känt för att vara lika viktigt som motion. Men alla klarar inte av att lösa de bekymren i vardagen genom enbart fysisk aktivitet. Här kan vikttäcket hjälpa. Det kallas också terapi- eller gravitationstäcke och är ett bra val för olika problem såsom sömnlöshet och stress. Men vad exakt är det och vilka är fördelarna med ett vikttäcke?

Vad är ett vikttäcke och när kan det hjälpa?

Det här är ett tungt täcke som är mer än ett vanligt täcke. Den här sömn-trenden som kommer från USA är nu också på modet i Europa. Många människor har svårt att komma till ro på natten och kan inte sova. Vikttäcket har visat sig vara bra när det gäller sömnproblem. Det främjar en vilsam nattvila. Även vid stress, depression, panikattacker, ångest och tvångsmässiga tillstånd kan det vara ett bra terapeutiskt hjälpmedel för att finna mer avkoppling och därmed få bättre sömn. Även när det gäller psykiska sjukdomar anses täcket vara en bra hjälp som vid ADHD (Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder), autism, downs- och aspergers-syndrom. Naturligtvis kan friska människor också ha nytta av det.

Hur fungerar vikttäcket? Hur använder man det?

Den positiva effekten av täcket är ett resultat av en högre och jämnt fördelad vikt, vilket kan bekräftas av olika studier. Vikten utgörs av små glaspärlor på insidan. Detta resulterar i ett kraftigt men samtidigt mjukt tryck som har en avslappnande effekt på muskler, leder och senor, så att drabbade människor kommer till vila både fysiskt och psykiskt. Kroppen utsöndrar avslappnings- och lycko-hormoner såsom serotonin. Detta förbättrar humöret och minskar stress och ängslan. Täcket stimulerar också utsöndring av sömnfrämjande hormoner som melatonin, vilket gör att kroppen hamnar i viloläge.

Köpa vikttäcke – vad ska man tänka på?

I motsats till vad som ofta antas, belastar inte täckets egenvikt, utan förbättrar sömnen. Användaren behöver inte oroa sig för att svettas under terapitäcket. Gravitations-täckena innehåller olika mängder allergivänliga mikroglaskulor och modell bör väljas beroende på kroppsvikten och storleken på den sovande. Det är viktigt att välja rätt modell. Regeln som gäller: 10 till 15 procent av kroppsvikten. Med rätt vikt blir inte det mjuka trycket störande. Även om det känns, så uppfattas det ändå som bekvämt. Även oroliga vändningar fram och tillbaka under sömnen minskas avsevärt, så att de naturligt djupa sömnfaserna blir längre och därmed förhindras ett ständigt uppvaknande.

Sammanfattning terapitäcke

Många människor lider av insomningsproblem eller sömnstörningar. Det finns många orsaker till detta. Vikttäcket kan med sin extra vikt och dess jämna fördelning över kroppen avhjälpa detta och även när det gäller psykiska sjukdomar kan det hjälpa till att finna mer ro och bättre sömn vid depression eller ångest. Genom att utsöndra lycko- och sömnhormoner, kan kroppen bättre slappna av. För detta ändamål består det tunga täcket av allergivänliga mikroglaskulor. Täcket finns i olika viktklasser. Därför rekommenderas beräkningen vid köp av ett vikttäcke med cirka 10 till högst 15 procent av kroppsvikten.

Läs mer

Sidans topp