Köp ett växthus från blumfeldt

Om du har en trädgård och vill odla dina egna grönsaker, kryddor eller andra saker, bör du skaffa ett växthus. Känsliga växter gillar trots allt inte alla väder, de kan snabbt gå under av vind, kraftigt regn, hagel eller markfrost. Men hur fungerar växthus och vad kan planteras i dem? Vi har sammanställt de viktigaste tipsen, informationen och en planteringskalender.

Växthus – så skyddar du dina växter

Många växter är väldigt väderkänsliga. För att de ska kunna växa och blomstra optimalt, gäller det att hitta rätt planteringstillbehör för grönsaker, kryddor eller blommor. Växthus är grunden för framgångsrik odling. Så kan du så dina växter när du vill oberoende av väder och vind. Både odlingsperioden och skördetiden förlängs. Växter som är känsliga för fukt och kyla behöver inte lida och tackar dig med riklig tillväxt. Med rätt grönsaksfrön sträcker sig skörden in på hösten. Växthus finns i olika former och storlekar. Ett växthus som är litet passar in i alla trädgårdar. Det ger också stor flexibilitet, det kan ställas in och flyttas efter behov.

Hur fungerar växthus?

Om du vill så växter i såbäddar i början av året så att de kan skördas redan på försommaren, bör du välja en pallkrage. Den placeras över såbädden så att växterna kan växa optimalt skyddade tack vare PVC-skyddet. Sidofliken, som kan öppnas med dragkedja, gör det enkelt att arbeta inuti. Ramen kan tas bort när växterna är tillräckligt stora eller när temperaturen är rätt. Solens strålar kommer in genom plastfönstren och värmer upp insidan. Detta säkerställer idealiska växtförhållanden. Olika växthustillbehör som växtkorgar och växtsvampar är också väldigt praktiska.

Vad kan jag plantera i ett växthus?

  • Januari: rädisor och rättikor
  • I slutet av februari: sallad, kålrabbi och spenat
  • Mars: blomkål, brysselkål, savojkål, pumpa, paprika, rotselleri, purjolök och persilja
  • April: tomater, gurka, bönor, vårlök, paprika, rosmarin, dill, timjan och meloner
  • Maj: basilika, mejram, salvia och oregan
  • Juni: lök

Regelbunden rengöring med vatten och diskmedel är viktigt för att förhindra att mögel och bakterier bildas. Detta rekommenderas minst en gång om året. Smutsiga presenningar släpper inte in ljus i interiören. De saktar ner växternas tillväxt och kan till och med försämra den.

Sammanfattning växthus

Näringsrik jord och regelbunden vattning är inte tillräckligt för en framgångsrik odling. Rätt klimat, skydd mot ogynnsamma väderförhållanden och skydd mot skadedjur är lika viktigt så att grönsaker, frukt etc. ska växa till sig i trädgården. Växthus är det perfekta verktyget. De ger dig möjlighet att förverkliga din dröm om att odla dina egna grönsaker och frukt. Tomater, gurkor, potatis och mycket mer hör till de typiska grönsakerna som trivs i växthus när de sköts rätt. På grund av växthuseffekten förblir växthuset fuktigt och varmt även på vintern. Därför kan nästan alla växter trivas. Odlingssäsongerna och skördetiderna kan förlängas vilket ger ökad självförsörjning.

Läs mer:

Sidans topp